Akaryakıt sektörü ve tüm paydaşlarını, 16-18 Mart tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde buluşturan Petroleum Istanbul, Türkiye’nin en büyük Bayi Buluşması’na ev sahipliği yaptı. Buluşmada ülke genelinde hizmet veren yaklaşık 18 bin bayinin sorunları ve çözüm önerileri dile getirildi.
Petroleum Istanbul Konferans Alanı’nda Akademi Konuşmaları kapsamında düzenlenen Bayi Buluşması’nın moderatörlüğünü Enerji Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı A. Sertaç Komsuoğlu yaptı. Enerji Petrol Gaz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Emin Kaya’nın sunumu ile başlayan panelin konuşmacıları ise PÜİS Başkanı İmran Okumuş ve TABGİS Başkanı Murat Bilgin oldu.
18 bin bayinin temsil edildiği tamamen dolu salonda gerçekleşen Türkiye’nin en büyük Bayi Buluşması’nda ilk sözü alan moderatör A. Sertaç Komsuoğlu, “Deprem bölgesine yaptığımız ziyarette, sektörümüzle, akaryakıt bayilerimizle bir kez daha gurur duyduk ve zor anlarda çok kolay birleşebilen, şirketi ile bayisi ve LPG sektörü ile ekipmancısı hep birlikte hareket edebilen bir aile olduğumuzu yerinde gördük. Akaryakıt istasyonları, adeta bir toplanma alanıydı. Çok hızlı müdahale edilmesi ve sektörümüzün faaliyetlerine devam etmesi gerekiyordu. EPDK, mevzuatlar anlamında katkıda bulunarak bu faaliyetlerin devam etmesine olanak sağladı. Onlara da teşekkür ediyorum.” dedi.
SEKTÖRÜN SORUNLARINI ÇÖZELİM
Komsuoğlu ilk sözü PÜİS Başkanı İmran Okumuş’a verdi. Okumuş konuşmasında sektörün sorunlarının çözümüne dair görüşlerini sundu: “PÜİS, akaryakıt bayilerinin raflarını korumak, ticaretlerini devam ettirebilmeleri ve geleceklerini kurgulayabilmeleri için destek olmak adına kurulmuş bir işveren sendikası. Tek işi, akaryakıt bayilerinin emeklerine katkı sağlamak. Sektörün sorunlarının çözümü için önemli dört değer sayıyorum; petrol fiyatı, dövizin artışı, asgari ücret ve finansal maliyetler. PUİS’e göre; sektörün iki temel sorunu var; bir tanesi entegre kar marjı. Bu olmadan diğerlerini çözemeyiz. Bu sektör yaşamaya devam ettirilmeli. Entegre kar marjının, bahsettiğim dört unsuru belirleyip enflasyon oranında korunması çok önemli. İkinci konumuz, mali disiplin. Yazar kasa, otomasyon vesaire, artık bunları kaldıramıyoruz. KDV, ÖTV’ye dahil edilirse sorun kalmaz. Sektörün kurtuluşu bu iki konudadır. “.
KAR MARJINDA MALİYET ODAKLI DÜZENLEME YAPILMALI
Konuşmasında akaryakıt fiyatları takibine ilişkin kurul kararını sektörleri açısından değerlendiren TABGİS Başkanı Murat Bilgin ise şu ifadeleri kullandı: “ Özetle marjın belirlenmesinde maliyet odaklı bir düzenleme yapılarak, marjın öncelikle ÜFE ve TÜFE’ye göre düzenlenmesini, kurul kararı kapsamında marj belirlenmesinde dikkate alınacağı belirtilen; ancak bayi maliyetlerine ilişkin olmayan satın alma gücü kalitesi ve Merkez Bankası faiz oranları kapsamından çıkartılarak yerine bayi maliyetlerini doğrudan etkileyen kredi faiz oranları ve Takas Komisyonu oranlarının korunmasını istiyoruz. Buna göre marjın istatistiki modellere göre değil, maliyet odaklı yaklaşımla şeffaf ve net kriterlere göre belirlenmesini, bu kriterlerin de piyasa tarafından görüleceği şekilde yayınlanmasını
talep ediyoruz. Tavan fiyat uygulamasına gidilmesi halinde, kararın hangi nedenle alındığının açıkça yer almasını istiyoruz. Nakliye ücretlerinin toplam dağıtım payından ayrı belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu konuda ısrarlıyız. Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.